Miniguide för Nya Långivare

investera i aktier - lendify tipsar

Vi får många frågor från intressenter som aldrig tidigare har investerat i person-till-person-lån, men funderar på att lägga in produkten i sin portfölj. De flesta är trötta på minimala bankräntor, volatil aktiemarknad, fonder med orimliga avgifter som äter upp avkastningen och osäkra företagsobligationer. Vad är bra att tänka på innan man investerar? Jag ska här försöka spalta ner några tips, delvis hämtade från Peter Renton, p2p-gurun på www.lendacademy.com som är väl värd att följa.

1. Välj din risktolerans

Om du inte kan klara av tanken på att en låntagare får svårighet att betala tillbaka sitt lån rekommenderar jag självklart klasserna med lägre kreditrisk. Man kan enkelt sortera listan med låneansökningar efter riskklass och välja exempelvis “endast A & B”.

2. Välj din investeringshorisont

En snabb avbetalning innebär naturligtvis minskad risk, men också större underhåll då lånen måste ersättas av nya efter att de har gått ut. Är du långsiktig i din investering eller kan du tänkas behöva pengarna till något om ett år. Riksbanken har nyligen sagt att de prognostiserar en låg ränta i ett bra tag framöver, och det kan kanske förenkla valet något.

3. Kanske det viktigaste ordet: Diversifiering

Att lägga alla ägg i en korg är som vanligt inte någon vidare idé för investeringar. Hos Lendify kan man välja att delfinansiera lån så att flera investerare delar på ett. En bättre strategi är att lägga in 1000 i 50st lån istället för att finansiera 5 med 10 000kr, oavsett riskkategori.

4. Vad går lånet till?

Samtliga lån på vår marknadsplats är kategoriserade efter vad de ska gå till. En investerare kan lätt se om det är en summa som verkar rimlig för målet, och om det är något som kommer att generera ökat kassaflöde för låntagaren i slutänden. Detta kan vara någonting att ta med i beräkningen om man står och väljer mellan två lån i samma riskklass med likvärdig avkastning. Ska det gå till ren konsumtion eller till att minska kostnader/möjliggöra för högre intäkter.

5. Håll förväntningarna på en rimlig nivå

En ny investerare kan hamna i en situation där kanske 30 lån följer avbetalningsplanen perfekt den första tiden, även i klasser med högre kreditrisk. Obetalda lån är dock en oundviklig faktor för person-till-person lån, och på vår hemsida http://lendify.se/Invest/Info kan man se vilka olika kreditförluster man kan räkna med i det långa loppet. Efter ett år bör man räkna med att avkastningen har minskat med 1-4%, beroende på vilken riskklass man har investerat i.​

Inget av detta är naturligtvis några garantier för avkastning eller risk, men en guide för hur man kan tänka om man är helt ny som investerare i person-till-person-lån.

Välkommen som investerare till Lendify! Sveriges första riktiga marknad för person-till-person-lån.