Peer-to-peer lending i Sverige – del 1

Peer-to-peer lending i Sverige

Eftersom du läser detta är du uppenbarligen intresserad av peer-to-peer lending på den svenska marknaden. Du kan då ha upptäckt att den information som finns är synnerligen skral. Det finns gott om fakta och tips att hitta på den internationella marknaden (där en del av denna bloggs innehåll är hämtat), men alla länder har olika regler för finansiella frågor och ett par viktiga punkter som är specifika för Sverige kommer här att radas upp.

Personlig konkurs existerar inte i Sverige

Eller jo, det gör det, men inte i den utsträckning man kan tro. Ett lån mellan två personer i Sverige kan inte legalt försvinna som i vissa andra länder. I de ovanliga fall då en låntagare har hamnat i en situation där hen är oförmögen att betala räntan och amorteringen på sina lån, kommer kronofogden till sist att göra en utmätning eller skuldsanering. Detta innebär dock inte att långivare är helt säkra från obetalda lån. Även om det görs en gedigen kreditkoll på marknadsplatserna så kan låntagare hamna i finansiella situationer där de inte kan betala tillbaka på lång tid. En personlig konkurs innebär dock att staten går in och försöker driva in skulderna, inte att de försvinner.

Svenskar hör till de i världen som är bäst på att återbetala sina skulder, och vårt gedigna system för att säkerställa återbetalning är en av anledningarna.