Var är våra konkurrenter? Breakit utreder, vi svarar.

Svenskarna är för en gångs skull efter i teknikutvecklingen. 10 år efter England och USA har privatfinansierade lån precis kommit igång med Lendify på P2P-sidan samt Toborrow på P2B-sidan. Men var är alla konkurrenter?

Sedan en tid tillbaka vet vi att ett flertal andra aktörer vill ge sig in på den svenska marknaden. Bland annat finska Fixura och tyska Lendico har visat intresse för ett inträde. Men varför har de inte redan börjat? I en Breakit-artikel från den 11 juni utreds frågan, och vår Investmentchef Nicholas Sundén-Cullberg svarar. Läs den här. Kortfattat kan man säga att våra konkurrenter verkar ha fastnat i ett slags byråkratiskt limbo.

Vi på Lendify var först ut och hann registrera oss som finansiellt institut och ansökte om tillstånd innan den 1:a Juli 2014. Det gör att vi under ansökningsprocessen har möjlighet att bedriva verksamhet och göra kreditundersökningar. De som ansökte senare måste vänta på att deras ansökan ska gå igenom, vilket på grund av förändringar i lagstiftningen kan dröja ända till hösten 2015.

Vi är dock inte oroliga, utan välkomnar all konkurrens. Än så länge är P2P-lån så pass nytt att fler aktörer bara kommer att öka förståelsen och tilliten. Med de nya tillstånden kommer också oseriösa aktörer effektivt uteslutas från marknaden, vilket vi starkt välkomnar.

http://breakit.se/artikel/780/invasion-av-peer-to-peer-lending-i-sverige-fortfarande-langt-borta