Diversifiera din portfölj med Lendify och P2P-lån

Vad Är Diversifiering?

Diversifiering är egentligen ett ganska enkelt koncept: “lägg inte alla ägg i en korg”. Individuella investeringar såsom aktier eller en fond kan fluktuerar oberäkneligt. Om du har valt rätt kan det gå riktigt bra men om du har otur och valt fel kan du förlora allt. Det finns därför ett koncensus bland experter i finansbranschen att man som investerare ska minska sin diversifierbara risk genom att sprida sina investeringar så mycket som möjligt. För aktiemarknaden innebär det att man köper många aktier, för en total portfölj att man använder sig av många olika investeringsslag. ”Lägg inte alla äggkorgar i en Volvo duett” om man vill dra ordspråket lite längre.

Dessa investeringsslag kan vara räntebärande fonder, hedgefonder, råvaror eller nu: P2P-Lån. Det viktigaste är att de korrelerar så lite som möjligt med varandra, och detta gör P2P-lån attraktivt eftersom det inte är direkt kopplat till börsen. Detta kallas att ”hedga”; att lägga till en produkt som inte går ner när det andra gör det, och är som namnet antyder en grundsten i hedgefonder.

Är det bråttom?

Just nu ser aktiemarknaden mycket orolig ut, och de flesta börjar trycka på sälj eller avvakta – men vad är egentligen alternativen? banken ger ju ingen ränta längre. Vårt bästa tips (ok, vi är väl lite partiska) är att gå in och skapa en portfölj hos oss och /eller andra P2P bolag, börja försiktigt och se hur de månatliga betalningarna kommer in på kontot, och öka beroende på den egna riskpreferensen, hur aktiemarknaden går och vilka krav du har på likviditet.

Klart är att aktiemarknaden framstår som riskfylld i dagsläget, och att de flesta småsparare och investerare kan förbättra sin portfölj genom att dela upp investeringarna mer än man gör i dagsläget. Samma gäller dock på Lendify, lägg inte alla pengar i ett lån, sprid ut det över så många som möjligt.