Startupklimatet i Sverige – politiska flaskhalsar?

I onsdags gästade vi det månatliga eventet STHLM TECH Meetup på hotell Hilton. Lika intressant och inspirerande som vanligt! Temat för paneldiskussionen var hur Sveriges startup-klimat hämmas av lagar och regler, och vad som kan göras från politiskt håll för att få vårt fina land att bli ännu mer attraktivt för nystartade företag.

Inte helt oväntat hamnade fokus på hur man gör Sverige attraktivt för utländsk kompetens. Tre problem som uppkommer när företag som Lendify, Klarna eller Spotify rekryterar från världsmarknaden är 1. högt beskattade optionsprogram (ca 60% skatt), 2. Bostadssituationen samt 3. långa och komplicerade byråkratiska processer hos Migrationsverket.

I panelen fanns Nina Johansson från migrationsverket, Mathias Sundin från Folkpartiet
och Knut Frängsmyr från Klarna.

1. Skattetrycket på optionsprogram anses generellt vara ett problem bland start-ups. Man har ofta inte möjlighet att ge en tillräcklig lön för att locka till sig den absoluta toppen, och optionsprogram är därför ett av få sätt att sälja in tjänsten till potentiella rekryteringar. Skattetrycket gör det dock näst intill omöjligt att erbjuda, och vi går därför miste om många talanger. Vi kan knappast locka med vårt fantastiska väder och vår billiga bostadsmarknad om man säger så. Mathias Sundin (fp) har drivit frågan hårt på riskplanet, men säger att det fortfarande finns en lång väg att gå, men att ingenting är omöjligt.

2. Bostadssituationen är en annan het fråga, och när en andrahands-etta med en annons på svenska på en strikt nationell portal (blocket.se) kan kosta 14.000kr i månaden så förstår man att utlänningar drar till Berlin istället. Det byggs visserligen idag mer än på 20 år, men det kommer att ta ett bra tag innan bostadsbyggandes har hunnit ikapp befolkningsökningen. Ryktet säger att Spotify har en heltidsanställd bara för att hitta bostäder åt de internationella rekryteringarna.

3. Som exempel på migrationsverkets handläggning bjöd moderatorn (Tyler Crowley) in en vän på Skype som flyttat från Sverige till Dublin för att jobba på Google. Han berättade om sina egna erfarenheter på den svenska arbetsmarknaden och om hur han förgäves kämpat för att få arbetstillstånd trots ett välbetalt jobb och en hög kompetens. Migrationsverket skyllde på politikerna och att folk inte fyllde i sina ansökningar på rätt sätt, medan Mathias Sundin och Klarna sa att det är en fråga om både lagar som borde förändras och Migrationsverket som borde förtydliga och förenkla sina ansökningsprocesser. Tyler meddelade migrationsverkets representant att lokalen kryllade av webbutvecklare med specialkompetens som säkert gärna hoppar in och förbättrar deras hemsida, men det verkade inte som om Nina Johansson nappade på det hela. Undertäcknad gissar att ett sådant beslut behöver förankras i 20 led och upphandlas även om någon skulle åta att göra det gratis. Ty sådan är byråkratin.

Slutsatsen var att Sverige är ett av de bästa länderna på att skapa globala startups, men ett av de sämsta när det gäller att skaffa hög kompetens från utlandet. Något som kan göra det svårt för små bolag att växa till globala.