STHLM TECH FEST – Inlägg 1: The Future of finance

Igår var Lendify på STHLM TECH FEST, ett fantastiskt välordnat event med många intressanta möten och föredrag. Vi tänkte sammanfatta en del punkter i ett par blogginlägg och börjar med det mest relevanta för oss: The future of finance, finansbranchens framtid. Förutom ”unicorns” så var nog ”fintech” ett av de vanligaste orden på mässan. Detta känns naturligtvis otroligt roligt för oss som gör vår del för att demokratisera finansbranchen med ny teknik.

Bankerna utmanas

Annika Falkengren, VD för SEB samt Swedbanks chefsekonom Anna Felländer fick sig ordentliga släggor från startupbolagen. Framförallt kritiserades deras oförmåga att se till kundernas behov samtidigt som de tar otroligt mycket betalt för standardtjänster. Koncensus var att deras inflytande kommer att minska drastiskt inom snar framtid.

”Vi använder Tink för en sak, Klarna för en annan och så vidare. Det finns en uppenbar risk att jag snart aldrig behöver logga in på min bank. Om jag drev en bank skulle jag vara stressad över det här”

Vi kan bara hålla med, bankernas roll som ett helhetskoncept är helt klart på väg att luckras upp. Storbankerna har inte kompetensen, viljan eller snabbheten att förändra sig efter vad dagens kunder efterfrågar, och därför kan nya bolag komma in och förbättra livet för konsumenterna och få en del i vinsten från bankerna. Tink och Lendify är bra exempel på förändringar, ett nytt företag på mässan var Appen ”Dreams” som har utvecklat ett otroligt trevligt gränssnitt för sparande.

Och de är medvetna om det

Annika Falkengren var inte omedveten om detta, och uttryckte en viss frustration över att de inte hade drivet att utveckla vissa funktioner för sina kunder. De sitter även på ett gammalt it-system likt de flesta bankerna (Nordea ska uppgradera sitt för 10 Mdr de närmaste åren), vilket stoppar mycket modern integration. För oss som börjat från scratch med ett system från 2000-talet är det mycket enklare att skapa förbättringar.

Men varför ändra sig när man gör 5 Mdr i vinst varje år?

Vi fick även höra att ”Bankerna gick med 10.000 kr i vinst per svensk förra året”. Det enda som tillåter detta är en oligopolställning, och det finns många bolag, inte bara vi på Lendify, som arbetar dygnet runt med att minska denna summa och låta den gå tillbaka till medborgarna.

Så håll ögonen öppna, om några år kommer inte bankbranschen att vara vad den varit de senaste 50 åren!