Jessica Löfström: Bankernas övervinster och bostadsmarknaden

Jag är grundare av och VD på byggbemanningsföretaget ExpanderaMera. ExpanderaMera har varit pionjär i skapandet av bemanning i byggsektorn och jag vet hur det är att utmana etablerade strukturer och i många fall väldigt mäktiga och stora institutioner. Det är med stor förtjusning jag ser på den förändring som nu håller på att hända inom finansbranschen där många mindre aktörer nu utmanar bankerna. Gamla och föråldrade strukturer ska utmanas.

I och med att bemanningsbranschen ligger tidigt i konjunkturen ser vi relativt tidigt vad som händer i branschen. Många diskuterar var bostadsmarknaden är på väg och vad som händer nu när det ökade amorteringskravet träder i kraft. Kommer priserna fortsätta ned eller stanna av? Min gissning är att det under en period fortsätter ned för att sedan stabiliseras och det kommer att ta ett bra tag innan vi får samma race på bostadspriserna igen.

En sak är dock säker och det är att vi fortfarande har en generell bostadsbrist i städer runt om i Sverige och mer specifikt i de största städerna. Befolkningen fortsätter att öka, så fundamentalt har inte behovet av nya bostäder försvunnit, trots att amorteringskravet kommit.

Bankerna gör enorma vinster på bostadslån som till stor del faktiskt skattefinansieras genom ränteavdraget. Ett mirakel vore att politikerna bytte ut ökat amorteringskrav mot att börja trappa ned på ränteavdraget. Ränteavdraget är en märklig konstruktion som var tänkt att hjälpa resurssvaga familjer att kunna ta lån till bostad men som gynnar de mest solida som kan ta stora lån och dra av stora räntekostnader som sedan belastar staten. När nu räntan börjar stiga kommer det kosta oss skattebetalare ännu större summor som ökar varje gång räntan tickar upp. Och bankerna som redan tjänar enorma pengar, gnuggar händerna för varje räntehöjning och tjänar ännu mer pengar, allt finansierat av oss skattebetalare. Det finns inte en politiker som vill ha kvar ränteavdraget men politiker är fega. Framförallt när valet är så nära och därför har vi kvar ränteavdraget. Istället har vi fått ökat amorteringskrav för att svalka ned galopperande bostadsmarknaden. Man kan önska att det fanns ett modighetspiller att ge politiker när impopulära beslut ska tas. Sådana piller kommer att behövas i massor när centralbankerna skall sluta trycka pengar och sluta köpa statsobligationer men det är en helt annan diskussion. Jag skulle rekommendera dig att lyssna på podden Kapitalets avsnitt ”Blir alla pengar värdelösa” med bla Mikael Syding som superpedagog där han förklarar hur allt hänger ihop. Och priset på bostäder då? Lyssna på podden ”and do your math”.

Många frågar mig hur jag ser på investeringar i bostadsmarknaden och hur jag investerar. Det finns olika sätt att investera i bostadsmarknaden. Det kan vara aktier, obligationer och spekulation. I dagsläget tror jag alla vet att spekulation i bostäder nu är helt galet, då priset kan åka ned en bit till men framförallt inte kommer att åka upp på ett tag. Obligationer och preferensaktier som är populära hos bostadsutvecklarna är idag också galet att investera i, då vi inte vet hur många av bostadsbolagen som kommer att överleva en kraftig korrigering av bostadspriser och en långsammare försäljning.

Detta gäller framförallt de nyare bostadsutvecklarna vars kassor är känsligare då de inte har ett uppbyggt kapital, ingen erfarenhet av en sättning i marknaden och har ett mindre förtroende hos marknaden om de skulle behöva resa mer pengar. Däremot aktier i de äldre stabila fastighetsbolagen och även byggföretagen tror jag kan bli en bra investering om man avvaktar lite och går in när det korrigerats ned lite till. Fastighetsbolagen sitter på stora värden och har oftast bra och långa kontrakt med sina hyresgäster. Tips är att leta efter dem som inte är så högt belånade då räntan kommer att ticka upp och belasta resultatet. Byggarna har stora portföljer med projekt och har erfarenhet av upp och nedgångar, dvs passa på att köpa för att behålla och var långsiktig då de även oftast är ganska bra utdelare.

Jag sålde alla mina obligationer, preferensaktier och byggaktier i somras efter en fin utveckling under ett par år men då är jag nära marknaden och bemanningsföretag ligger tidigt i konjunkturcykeln och vi ser därför tidigt vad som kommer att ske på marknaden. Generellt sett tror jag att aktier kommer att gå ned mer under året och eventuellt nästa. Leta efter köplägen i kvalitativa bolag och gå in när det känns bra, men var inte för snabb. Det är bättre att köpa i en uppgång än i en nedgång och botten kommer du aldrig att träffa i alla fall.

Då jag letar efter intressanta placeringar tittar jag alltid på samhällsutvecklingen i stort samt att jag ser jag till att sprida riskerna i min portfölj. Genom att investera hos Lendify får jag en placering som inte påverkas av börsens upp och nedgångar. Dessutom kan jag sälja min låneportfölj om jag skulle vilja gå in i aktier eller annat och behöver likvida medel snabbt.

Jag fortsätter att utmana gamla strukturer och just nu för jag en kamp mot allt fuskande i byggsektorn. Jag vill även uppmana fler kvinnliga entreprenörer att äga vilket har fört mig till mitt nya projekt 17 klubben! Detta berättar jag mer om vid annat tillfälle.

Jessica Löfström