Börshajen – Alla ska få möjlighet att bygga en tryggare framtid

Var femte svensk klarar inte av en oförutsedd utgift på 11 000 sek eller mer utan att behöva ta ett lån. Svenskarna har aldrig konsumerat lika mycket som dom gör idag. Med en ny ekonomiskola som bygger på gamification ska alla få möjligheten att känna att sparande och privatekonomi blir lätthanterligt och roligt.

Mina föräldrar jobbade väldigt mycket under min uppväxt men vi var fortfarande ett hushåll där pengar var en bristvara. Som 15-åring insåg jag att jag ville ta makten över mitt eget liv och framtid och googlade “Hur blir man rik?” och kom för första gången i kontakt med aktier. Ett år senare gjorde jag min första investering i ett bolag inom stålindustrin. Tre månader senare sålde jag min första investering med en avkastning på 30% och insåg att det var såhär jag skulle tjäna pengar. Jag skulle dock lära mig den hårda vägen och förlora allt. Men jag hade fått blodad tand, och det var efter förlusten jag insåg att kunskap var makt och att jag ville lära mig mer om finansmarknaden.

Börshajen kom till när jag efter upprepade försök att få hjälp av andra investerare, enbart män, blivit ignorerad eftersom jag var kvinna. Jag startade ett instagramkontot Börshajen och började följa alla män i chatten. Namnet var noga utvalt för att vinna respekt hos dem som tidigare ignorerat mig. Kontot började växa och det var många som ville lära sig mer om sparande och investeringar och jag förstod att efterfrågan på kunskapen var ett faktum. Det var då jag insåg att det hela tiden legat framför mig: jag ska starta Börshajen AB och utbilda och inspirera andra människor till att göra samma resa som jag. Kan jag, med min bakgrund, så kan alla andra göra det också. Kunskapen kring privatekonomin ska vara tillgängligt och lättförståeligt för alla, eftersom alla borde få möjlighet att bygga upp en tryggare framtid genom att lära sig och börja i tid.

Det är väldigt vanligt att vilja konsumera istället för att spara och många tycker att det är jobbigt att behöva lägga undan pengar eller spara för framtiden för att det “känns som att man sparar till en annan person”. Det är inte konstigt att man känner så då människan ständigt eftersträvar belöningar, och att behöva vänta med att belöna sig själv kan många gånger kännas jobbigt och man börjar komma på ursäkter till varför man ska konsumera istället för att spara.

Det viktigaste är att komma ihåg att det faktiskt aldrig är för tidigt eller för sent för att ändra ett beteende eller en vana och faktiskt börja spara. För många är tröskeln som högst just vid start. Att behöva ändra en vana kan vara jobbigt och ta tid, men det är lönsamt i slutendan.

Ett av mina mål och ett led i den här utbildningen av svenska folket är ekonomiskolan som vi på Börshajen gör tillsammans med Lendify som kommer att bygga på gamification. Jag vill att så många som möjligt ska förstå sin privatekonomi på ett enkelt och pedagogiskt sätt. I denna ekonomiskola kommer vi en gång för alla ge svar på tal på dom vanligaste ursäkterna kring privatekonomin och lära dig hur du ska göra så att just du kan komma igång och få en bättre och ekonomiskt stabilare framtid.

Ekonomiskolan kombinerat med Lendify Rewards, som är ett lojalitetsprogram, ska hjälpa låntagare att med tiden bli investerare, något som går i linje både med det jag och Börshajen eftersträvar på vardaglig basis. Ingen föds och är bra med pengar, kom ihåg att även ett proffs en gång i tiden var en nybörjare inom ämnet. Precis som allt annat är vårt beteende kring pengar och ekonomi en inlärd vana. Det som är bra med inlärda vanor är att dom går att förändra. Är du dålig med pengar idag kan du med andra ord lära dig att bli riktigt bra!

Ekonomiskolan kommer att lanseras under våren 2018.

Andra Farhad,
Börshajen