Börshajen: Så använder jag mig av peer to peer i min portfölj

avkastning

Andra Farhad googlade ”hur blir man rik” som 16-åring och hade tjänat sin första miljon som 21-åring.
I dag är hon en it-girl som utbildar andra genom företaget Börshajen.
Här berättar hon om hur hon investerar.

Bakgrunden som tog henne dit hon är idag

Andra Farhad, 24,växte upp i Stockholmsförorten Fittja, i en familj där bristen på pengar var den främsta orsaken till bråk och tjafs. Som 16-åring googlade hon på hur man blir rik, och kom in på en diskussion om aktier och börsen. Hon hade ingen aning om vad börsen var, men började läsa på och hade snart investerat alla sina besparingar från extrajobbet, 20 000 kronor, i aktier i stålindustrin.
På fyra månader ökade värdet med 30 procent. Men sedan förlorade hon allt.

– Jag hade egentligen ingen aning om vad jag gjorde och hade satsat alla pengar på en sak, säger hon.

I dag är hon framgångsrik vd för utbildningsplattformen Börshajen, en uppbokad talare och utsedd till en av årets supertalanger av Veckans Affärer. Hon har lärt sig av sina tidiga misstag och nu ser hennes portfölj annorlunda ut.

– När jag började investera var jag väldigt kortsiktig, vilket väl är den klassiska fällan att gå i. Men jag har lärt mig att det är bättre att vara strategisk och bygga långsiktigt.

Portföljstrukturen

Hon har tre portföljer; en pensionsportfölj med ungefär 70 procent av kapitalet, en portfölj på 5-10 år med cirka 20 procent av kapitalet och en kortsiktig portfölj på ungefär ett år där hon är benägen att ta lite högre risk. Sedan en tid tillbaka investerar hon i privatlån via Lendify som en del av sina långsiktiga investeringar.

– Tidigare har jag investerat ungefär 60-70 procent av mitt kapital direkt i aktier och har haft väldigt lite i fonder och räntebärande papper. Men nu har jag lagt till peer to peer i portföljen. Det är ett väldigt bra komplement för mig i min pensionsportfölj och min långsiktiga portfölj.

Fördelarna med peer to peer är många

– Dels är det långsiktigt, sedan är risken låg och avkastningen är bra i förhållande till risken. Med den låga risken får du vanligtvis en avkastning på en till två procent, men här får du mellan fyra och sex procent, säger Andra Farhad och fortsätter:

– Det är också en marknad som är på väg uppåt och jag tror att den kommer att bli större ju längre tiden går. Dessutom är det ett stabilt tillgångsslag; min avkastning växer och jag behöver inte känna att jag ska få en hjärtattack varje kväll när jag ska lägga mig eftersom jag inte vet hur det ska gå.

Hennes råd till den som vill börja investera hos Lendify är att se det som ett bra komplement i portföljen, att vara långsiktig och att sprida riskerna.

– Se till att dela upp lånen så att du inte investerar i ett lån. Det finns ett alternativ som heter autoinvest där de står för riskspridningen på flera lån. Det är lika viktigt med riskspridningen här som när du lägger upp en portfölj generellt.