Börspodden – Ett tillgångsslag som saknas i de flesta portföljer

Johan & John är två daytraders som driver den populära finanspodden Börspodden. De är två av de över 4250 personer som idag investerar på Lendify. Här är ett gästinlägg skrivet av Johan & John.

Den kanske viktigaste regeln som finns inom investeringar är att vara rimligt diversifierad, att inte lägga alla ägg i samma korg helt enkelt. När man hör den klyschan tänker de flesta att det är en självklarhet och känner en viss nöjdhet över att portföljen består av flera fina bolag i många olika branscher som har klarat både en och två konjunktursvackor. Problemet, och lockelsen med aktiemarknaden, är att aktiekurserna inte bara styrs av hur bolagen utvecklas i verkligheten, utan även till stor del av andra faktorer som, investerarhumöret, riskviljan, relativvärderingar och gud vet vad. Detta gör att en aktie, trots att bolaget presterar bra, kan straffas med sjunkande aktiekurs under långa tidsperioder.

Ett problem som ofta uppstår, kanske framför allt för en aktiv investerare, är att man långt innan en aktie når sin botten befinner sig i ett fullinvesterat läge. Det är precis då man förstår hur bra det skulle vara att ha en del av sin portfölj i ett annat tillgångsslag, som inte korrelerar med aktiemarknaden utan månad för månad avkastar stabilt och där man kan använda överskottet till diverse fyndlägen när alla andra saknar tillgång till torrt krut. Och här fyller Lendify ett tomrum som investeringsform, det här är ett tillgångsslag som tidigare saknats i nästan alla portföljer. Den gigantiska blanco-lån marknaden har fram tills nyligen bara bankerna och de stora kreditbolagen haft tillgång till. Den här marknaden har de stora aktörerna länge talat tyst om; inga strukturerade produkter, inga obligationer. Zero, nada, zip. Varför? Är det för att den marknaden är så riskabel att bankerna inte vill utsätta sina privatkunder för så mycket risk? Nä, inte direkt va. Bankernas självbevarelsedrift är att utsätta sina kunder för risk men inte sig själva. Så vi kan sluta ”varför-leken” redan här och bara säga som det är. Anledningen till att bankerna inte velat bjussa på den här marknaden är helt enkelt för att den är och har varit väldigt lönsam. Men nu är både tekniken och kunskapen inne för att även vi småsparare ska få ta del av detta smörgåsbord till marknad!

Vi på Börspodden har varit investerade via Lendify i lite drygt ett år. Avkastningen de senaste 12 månaderna har varit 8,3 procent, vilket vi är väldigt nöjda med. Och eftersom man löpande får tillbaka både ränta och amortering blir kassaflödet väldigt starkt. Ett kassaflöde som man sen antingen kan återinvestera i nya lån, eller, om Dr Baisse får som han vill, i fyndlägen på börsen!

Vi ses på Lendify!

Börspodden

Läs mer om att investera i lån här!