Effektivt sparande – så här gör du!

effektivt sparande tips

Att spara pengar – hur svårt kan det vara egentligen? Inte speciellt svårt alls faktiskt men för att skapa ett så effektivt sparande som möjligt kan det vara bra att lägga upp en plan för ditt sparande.

Effektivt sparande på rutin

Först och främst är det bra om du bestämmer dig för en rutin kring ditt sparande och håller dig till den. Grunden för en bra rutin är att månatligen lägga undan en viss summa pengar till sparande. För att se till att det faktiskt blir av är det bra om pengarna flyttas från kontot vid samma tidpunkt varje månad. Här är det viktigt att tänka på när du väljer att pengarna ska flyttas över till ditt sparande. I slutet av månaden finns det, som bekant, inte alltid pengar kvar på kontot så därför bör överföringen till ditt sparande ske så snart du fått din lön. Enklast är om du lägger in en automatisk, återkommande överföring från ditt lönekonto direkt till sparandet. På så sätt slipper du ens tänka på att du ska lägga undan de där pengarna – det sker ju automatiskt!

Sparande med lägsta-nivå

Hur mycket du har möjlighet att lägga på sparande varje månad är såklart upp till dig att avgöra men var inte rädd för att utmana dig själv. Börja med att lägga undan 5% av din inkomst, prova sedan med 10% och så vidare. Se det som en utmaning att testa hur mycket du kan spara undan och fortfarande klara dig på pengarna du har över. Du kanske inte har möjlighet att lägga undan exakt samma summa varje månad men bestäm dig för en lägsta-nivå och försök hålla dig till den. Ett effektivt sparande bör ske kontinuerligt och en liten summa är alltid bättre än ingenting.

 

Dela upp ditt sparande

Vad ska du då göra med pengarna du lägger undan varje månad, för att bygga upp ett så effektivt sparande som möjligt?

För att skapa ett effektivt och strukturerat sparande är det en bra idé att dela upp det i olika delar, beroende på hur kort- eller långsiktigt sparandet är. Du kanske redan sparar till din pension men vill samtidigt ha ett sparande för oförutsedda utgifter, resor eller en kommande renovering. Vid den typen av kortsiktigt sparande är det viktigt att risken är relativt låg och att det går att få tillgång till pengarna snabbt. Vid ett långsiktigt sparande, som till exempel till pensionen eller sparande till barn, kan pengarna istället placeras i sparformer med högre risk.

Fundera därför först över vilka olika alternativ som är aktuella för dig och bestäm sedan hur den totala summan du lägger undan på sparande ska fördelas över de olika sparformerna varje månad.  Kanske ska 40% gå till kortsiktigt sparande och 60% till det långsiktiga? Hur du vill fördela det är upp till dig och självklart kan du ändra dig längst vägen. Någon månad kanske det kortsiktiga sparandet behöver fyllas på mer, då ändrar du helt enkelt fördelningen av ditt sparande mellan dina olika sparformer.

 

Investera dina pengar hos Lendify

Ett ytterligare sätt att skapa ett effektivt sparande, med låg risk och hög avkastning, är att investera dina sparpengar hos Lendify. Via vår digitala plattform lånar du ut pengar till kreditvärdiga privatpersoner. För det mer kortsiktiga sparandet kan du sedan få pengarna utbetalda en gång i månaden. Du kan också välja att återinvestera pengarna i nya lån och därmed låta din investering växa ytterligare över tid. När du vill få tillgång till pengarna väljer du helt enkelt att få dem utbetalda.

 

Läs mer om hur du investerar hos Lendify.