Investera i aktier

investera i aktier - lendify tipsar

Att sätta in dina pengar på ett sparkonto och hoppas på att de ska växa till sig är i dagens läge ingen speciellt lönsam idé. Om du väljer att investera i aktier skapar du mycket bättre förutsättningar för att dina pengar ska växa. Men det finns en del saker du bör tänka på innan du sätter igång.

Hur stor frihet innebär det att investera i aktier?

Jämfört med andra sparformer ger aktier en större frihet när det gäller hur du kan placera och styra över din investering. Men med den friheten kommer också ett visst krav på engagemang från dig som sparare. Det innebär att det är bra om du läser på om de branscher och bolag du tänkt investera i och sedan håller dig kontinuerligt uppdaterad om utvecklingen inom de bolagen och branscherna.

Är det riskfyllt att investera i aktier?

Att investera i aktier innebär att du tar en större risk än om du exempelvis sparar i fonder.  Men när du tar en större risk har du också möjlighet att få en högre avkastning. Så innan du bestämmer dig för om du ska investera i aktier, fundera på hur stor risk du är villig att ta med din investering.

Oavsett hur stor risk du är villig att ta bör du bara investera en summa som du har råd att förlora. Tänk på att även små investeringar kan växa sig stora på lång sikt. När du väl bestämt dig för vilken summa du vill investera finns det ett par saker du kan göra för att minska risken. En av den är att sprida din investering över bolag i olika branscher. På så sätt är du inte lika sårbar om aktierna i ett specifikt bolag skulle minska i värde. Många väljer också sprida och minska risken genom att investera en del av sina pengar i aktier och resterande del fonder, som har en lägre risk.

Vad kostar det att investera i aktier?

Att investera i aktier kommer alltid med en kostnad men den kostnaden kan variera en hel del. Avgiften för att handla med aktier kallas courtage och betalas oftast både när du köper och säljer aktier. Courtaget är antingen en fast summa eller en procentandel av värdet du köper eller säljer för.

Förutom att storleken på din investering kan påverka courtaget kan den avgiften även variera beroende på vilken aktiemäklare du väljer och på vilken marknad du handlar på. Därför är det bra att jämföra hur mycket du behöver betala i courtage innan du bestämmer dig för hur och var du ska investera dina pengar.

Investera dina pengar hos Lendify

Ett bra alternativ till att investera i aktier är att investera dina pengar hos Lendify. Då lånar du ut pengar till kreditvärdiga privatpersoner via vår digitala plattform. Med en låg risk och hög avkastning kan du antingen få pengarna utbetalda en gång i månaden eller också välja att återinvestera dem i nya lån och därmed låta dem växa ytterligare över tid. När du vill få tillgång till pengarna väljer du helt enkelt att få dem utbetalda.

Läs mer om hur du investerar hos Lendify.