Pensionsspara privat

pensionssparande privat

Att planera för pensionen kan för många kännas avlägset men faktum är att vi alla bör fundera över hur vi vill att livet som pensionär ska se ut, inte minst ekonomiskt.

Pensionens tre delar

Pensionen består av tre delar. Den allmänna pensionen, som sätts undan automatiskt åt dig och grundas på den inkomstskatt du betalar. De flesta har utöver den allmänna pensionen även en tjänstepension, som är den del som din arbetsgivare sätter av i pension till dig. Hur mycket som avläggs till tjänstepensionen varierar men om din arbetsgivare har kollektivavtal motsvarar det arbetsgivaren sätter undan cirka 4 – 5% av din månadslön.

Detta är såklart en bra grund men om du efter din pension vill fortsätta leva under samma, eller åtminstone liknande, ekonomiska förhållanden som du gjorde under ditt yrkesliv bör du lägga till den tredje delen; ett privat pensionssparande.

Vilken sparform du bör välja för ditt privata pensionssparande beror, precis som med annat sparande, på hur engagerad du vill vara. Eftersom pensionssparande i de allra flesta fall sker kontinuerligt och på lång sikt är det vanligt att man väljer att spara på ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring. Hur mycket behöver du då lägga undan till ditt privata pensionssparande?

Pensionssparande privat

Till att börja med är det bra att se till att pensionssparandet sker kontinuerligt. Ett tips är därför att ha en summa som automatiskt flyttas till ditt privata pensionssparande varje månad.

När det handlar om hur mycket du månatligen ska lägga undan till ditt pensionssparande finns det inget svar som gäller för alla. Allt handlar om vad du har för förutsättningar och hur din plan ser ut men det finns ändå några tips som alla med ett privat pensionssparande kan ha nytta av.

Det första du bör göra för att komma fram till hur mycket du ska lägga undan varje månad är att ställa dig frågan hur mycket pengar du vill ha att leva av efter att du har gått i pension? Vill du ha exakt samma situation som du har nu eller räcker det att leva på till exempel 70% av din nuvarande lön? När du har bestämt det finns det också andra faktorer som spelar in. Vid vilken tidpunkt du har tänkt gå i pension och hur många år du har kvar till pensionsåldern är såklart viktigt, på samma sätt som det spelar roll hur ditt tidigare pensionssparande ser ut. Börjar du från noll eller har du redan ett befintligt pensionssparande? Alla dessa frågor bör du ta ställning till när du planerar för hur mycket du ska pensionsspara varje månad men den generella regeln är att ju tidigare du börjar och ju längre du sparar, desto bättre.

Investera dina pengar hos Lendify

Ett annat alternativ för att få ditt pensionssparande att växa är att investera dina pengar hos Lendify. Med låg risk och hög avkastning lånar du ut pengar till kreditvärdiga personer via vår digitala plattform. När du sparar på längre sikt, till exempel till din pension, kan du välja att återinvestera pengarna i nya lån och därmed låta din investering växa ytterligare över tid. När du vill få tillgång till pengarna väljer du helt enkelt att få dem utbetalda.