Placera pengar med bra ränta

Många är vi som har som mål att få högsta möjliga avkastning eller ränta på våra placerade pengar. Beroende på hur lång tidsperiod du sparar och hur stor risk du är villig att ta kan det vara olika lätt, eller svårt, att uppnå det där målet. Men oavsett på hur kort eller lång sikt du planerat att spara finns det något du kan utnyttja som hjälper dina pengar att växa.

Placera pengar med bra ränta – kort sikt

Att placera pengar med bra ränta på kort sikt är en riktig utmaning. Att placera dina pengar på ett sparkonto är som du kanske redan vet ingen god idé om du önskar få en hög avkastning och att investera i aktier är ofta riskabelt om du sparar på kort sikt. Vanligast är att man istället väljer att investera i räntefonder eller på ett så kallat fasträntekonto. Med ett fasträntekonto får du en fast, årlig sparränta som oftast är högre än på ett vanligt sparkonto. I dagens läge är inte heller fasträntekonto något som ger en hög avkastning men är du ute efter låg risk och vill kunna ha tillgång till pengarna inom en relativt kort tidsperiod är ett fasträntekonto ändå ett bättre alternativ än att låta pengarna ligga kvar på bankkontot.

Om du låter pengarna ligga still på kontot i några år kan du också utnyttja ränta-på-ränta-effekten. Eftersom räntan ger dig mer pengar på kontot än du hade från början får du, efter år 1, inte bara ränta på din initiala placering utan också på den avkastning i form av ränta som du fick år 1. Ett exempel: om du sätter in 500 kronor på ett sparkonto med 10% ränta (för enkelhetens skull) kommer du efter ett år ha 550 kronor, som du nästföljande år återigen får 10% ränta på vilket ger dig 605 kronor och så vidare. Detta är ränta-på-ränta-effekten.

Placera pengar med bra ränta – lång sikt  

Sparar du på längre sikt har du möjlighet att ta större risker, vilket ger dig fler alternativ när du väljer var du ska placera dina pengar. Vad som ger just dig bäst förutsättningar för att få en bra ränta eller hög avkastning beror till exempel på hur stor risk du är villig att ta. Något som kan vara värt att tänka på oavsett sparform är att ju mer långsiktigt ditt sparande är, desto mer kommer du tjäna på den så kallade ränta-på-ränta-effekten.

Om du väljer att placera dina pengar i exempelvis aktier eller fonder kan du utnyttja ränta-på-ränta-effekten på samma sätt som med ett sparkonto, genom att låta den avkastning du får på aktien eller fonden när den stiger i värde ligga kvar i ditt sparande. Som exempel kan vi säga att du totalt sett under ett år har köpt fondandelar för 5000 kronor. I slutet av år 1 har fonden gett dig 10% i avkastning, alltså 500 kronor. Om fonden fortsätter ge samma procentuella avkastning under år 2 kommer du, förutom att du får 10% avkastning på dina nya investeringar i fonden under året, även få 10% avkastning på dina 500 kronor som du fick i avkastning år 1. Över tid kommer alltså ränta-på-ränta-effekten, likt snöbollseffekten, göra att dina pengar växer exponentiellt.

Placerar du pengar i aktier eller fonder är det bra att vara vaksam på eventuella avgifter, som till exempel förvaltningsavgifter, som kan riskera att äta upp en del av din avkastning och minska ränta-på-ränta-effekten.

Investera dina pengar hos Lendify – utnyttja ränta-på-ränta-effekten

Ett bra alternativ är att investera dina pengar hos Lendify. Då lånar du ut pengar till kreditvärdiga privatpersoner via vår digitala plattform. Med en låg risk och hög avkastning kan du välja att maximera din avkastning genom att utnyttja ränta-på-ränta-effekten. Det gör du genom att återinvestera dina månatliga utbetalningar i nya lån och låta dina pengar växa ytterliga över tid. När du vill få tillgång till pengarna väljer du helt enkelt att sluta återinvestera och kan ta ut dem löpande.

Läs mer om att investera pengar hos Lendify.