Jacob Bursell: Uppsidan för investerarna är faktiskt solklar

 

För att parafrasera Miles Johnson på Financial Times: den mer avancerade delen av finansmarknaden har mer än gärna engagerat sig i komplexa derivat och andra esoteriska upplägg. Den har varit mindre intresserad av att låna ut pengar till frisörer och båtägare. Men tio år efter finanskrisen har marknaden ändrat karaktär. Det har inte gått fort, men det är en förändring som börjar bli svår att ignorera.

Krediter är egentligen bara ett snofsigt namn för lån. Ibland förpackas och säljs lånen som värdepapper. Då kallar vi dem plötsligt för obligationer. Men ofta när det talas om krediter talar man vanliga, hederliga lån till företag och individer. Det här har ju av tradition varit bankernas hemmaplan. Ett företag som behöver pengar går till banken. En person som ska köpa ett hus, går till banken. Men i mindre utsträckning än någonsin tidigare stämmer den här bilden nu med verkligheten.

I USA har pengar rasat in i fonder som lånar ut pengar till företag. Tillgångsslaget brukar kallas ’leveraged loans’, och marknaden växte alldeles nyligen förbi den redan gigantiska marknaden för högavkastande obligationer. I Holland har en grupp nystartade bolag vänt upp- och ned på landets bolånemarknad, genom att erbjuda kunderna låga räntor på långa bindningstider, och finansiera det hela med pengar från institutioner. En idé som just nu prövas även i Sverige av åtskilliga nystartade företag. Tanken är egentligen ganska smart: pensionsfonder behöver räntor på långa löptider. Husköpare behöver lån med långa löptider. Ett perfekt äktenskap?

Det finns en massa tänkbara förklaringar bakom den här utvecklingen. En sak är förstås räntorna. Med negativa räntor på statspapper och försumbara räntor på vanliga företagsobligationer kommer folk leta febrilt efter allt som betalar mer än noll. Där har krediter av olika slag utgjort ett alternativ. Men även politikerna har bidragit. Efter finanskrisen stiftades lagar i hopp om att göra det svårare för banker och försäkringsbolag att spekulera bort kundernas pengar och sänka det finansiella systemet på vägen. Många banker behövde krympa sina balansräkningar, och krympta balansräkningar brukar betyda samma sak som att färre företag och människor får låna. När stora spelare lämnar en marknad, lämnar de efter sig stora hål som måste fyllas.

Men räntor och regler i all ära: här finns ju också en lite mer filosofisk idé om hackordningen i det finansiella systemet. Att lånemarknadens traditionsenliga affärsmodell är en bank som med aktieägarnas pengar som säkerhet lånar in och lånar ut pengar, är ju faktiskt inget som är skrivet i sten. Lån har ju faktiskt varit en påfallande lönsam verksamhet i många lägen. Så varför skulle just lånemarknaden förbli bankernas lilla privata hövdingadöme? Varför skulle inte pensionsstiftelser, försäkringsbolag, hedgefonder eller vanliga privatsparare vilja investera i krediter? Det vill de så klart, men det är svårt att hitta en hedgefondsförvaltare som vill göra kreditprövningar, skicka ut avier och hantera betalningspåminnelser. Det, å andra sidan, är ju vad bankerna har varit bra på.

P2P-låneföretagen föddes i början av 2000-talet som en kuriös idé om att sammanföra individer. Femton år passerade, och idag har sofistikerade spelare förvandlats till renodlade kreditprövnings- och marknadsföringsmaskiner. De hittar och bedömer låntagare och sköter administrationen. Ungefär som banker alltså, men utan bankernas letargi eller daterade it-system. Så när en bank nyligen parkerade 100 miljoner kronor hos Lendify blev det också än mer uppenbart vilken roll P2P-plattformarna kommer att spela i marknaden i framtiden: de blir aktörerna som öppnar upp kreditmarknaden för alla institutioner och privatpersoner som under alla år fått stå på utsidan och titta in. På vägen äter de av bankernas monopol, till låntagarnas fördel. Och uppsidan för investerarna är faktiskt solklar: attraktiva och stabila kassaflöden utan korrelation till börsens neuroser.

Jacob Bursell

Har du inte kommit igång med dina investeringar i lån ännu? Skapa konto hos Lendify idag!