Spara pengar som ungdom

spara pengar tips ungdom

Sparande inför framtiden är kanske inte det första du har i åtanke som ung. Men faktum är att det är klokt att börja så tidigt som möjligt, även för dig som inte har möjlighet att lägga undan så mycket pengar åt gången. Vi ger dig några tips på vad du kan tänka på när du sparar pengar som ungdom.

Kom igång med ditt sparande

Som med allt sparande gäller att ju tidigare du börjar, desto bättre. Att regelbundet spara pengar som ungdom, till exempel månadsvis, är också en bra rutin som förhoppningsvis följer med dig hela livet.

Som ungdom har du förmodligen inte möjlighet att lägga undan några enorma summor per månad men om du till exempel har ett extrajobb som ger dig en inkomst, en vecko- eller månadspeng eller studiebidrag kan en liten del av det gå till sparande. Hur stor den delen blir beror på dig men se till att du så långt det går alltid lägger undan något varje månad. Se det som en kul utmaning att försöka kapa småutgifter och istället lägga de pengarna på ditt sparande!

Gör en plan

Att spara pengar blir alltid lättare om du vet vad du sparar till. Kanske är det till en resa med dina kompisar nästa sommar eller en ny mobiltelefon? Eller sparar du på lite längre sikt, exempelvis till en bostad när det är dags att flytta hemifrån? Oavsett vad ditt mål är, är det bra att fundera över hur mycket du behöver spara ihop för att nå dit och hur lång tid du har på dig när du planerar ditt sparande. När du väl vet det är det lätt att avgöra hur mycket du behöver spara per månad.

Välj sparform beroende på vad du sparar till

När du har bestämt ett mål för ditt sparande är det dags att fundera på var du ska placera dina sparpengar. Om du sparar till olika saker är det bra att dela upp ditt sparande i olika delar och välja sparform beroende på vad du vill spara till. Exempelvis är det bra att ha ett buffertsparande till utgifter så som resor och prylar. Ett buffertsparande brukar oftast ske på relativt kort sikt och bör därför placeras i en sparform som innebär låg risk och där du snabbt kan få tillgång till dina pengar. Den typen av sparande kan vara bra att ha på ett sparkonto. Även om sparandet troligtvis inte kommer växa så mycket där riskerar du i alla fall inte att det minskar och att du missar den där resan till Grekland med dina vänner.

Sparande på längre sikt, fem år eller mer, kan du istället välja att ta lite större risker med eftersom du ändå inte behöver ha tillgång till pengarna förrän längre fram. Då kan du istället välja att investera i exempelvis fonder, aktier eller lån. Vad du bör välja beror bland annat på hur mycket tid du vill lägga på att engagera dig i ditt sparande och hur stor risk du är villig att ta. En bra och relativt enkel start som även passar dig som är ungdom är att ha ett fondsparande på ett investeringssparkonto. Ett sådant konto schablonbeskattas årligen och därför behöver du inte tänka på att du måste betala skatt om du säljer fonder med vinst längre fram. Även du som inte är myndig än kan öppna ett investeringssparkonto, så länge du har vårdnadshavares tillstånd. Ett enkelt sätt är också att investera dina pengar i lån hos Lendify, som är ett bra komplement till sparande i aktier eller fonder. Genom att investera i ett ytterligare tillgångsslag ökar du din totala riskspridning och får en säkrare portfölj.

Lycka till med ditt sparande!