Spara pengar till barn

sparande till barn tips och råd

Det kan råda tveksamheter om vilken sparform som är bäst lämpad för att spara pengar till barn. Det kanske känns för sent för att pengarna ska hinna växa och att det är bättre att stoppa dem under madrassen, eller att det är så lite att det inte spelar någon roll. Men det kanske också är så att det är lättare att spara pengar till barn än man kan tro.

Varför är sparande till barn viktigt?

Att ha möjligheten att spara till sina barn kan upplevas som en lyx eller något man inte hinner komma igång med, men att skapa en säker och stabil ekonomisk start för sina barn kommer att ge dem en enorm fördel när det är dags att till exempel komma in på bostadsmarknaden. Nyckeln till ett progressivt sparande innebär tålamod och kontinuitet. Genom att spara konsekvent varje månad och utnyttja ränta på ränta effekten, som är väl omtalad av en anledning, kan man i lugn och ro se sitt sparande växa i en exponentiell kurva.

Hur ska jag spara pengar till mina barn?

På grund av inflationen och det rådande ränteklimatet tappar det sparade kapital värde om man sparar pengar på banken. Av den anledningen så väljer många att investera pengar i fonder och aktier på börsen. Man kan till exempel strategiskt följa ett börsindex för att få en omfattande diversifiering av olika aktier och därmed sänka riskerna. Börsindexet OMXSPI har avkastat ca 8% årligen de senaste 10 åren,* betydligt högre tillväxt än att ha pengarna på banken!

Är det inte också bättre att ha många ägg i korgen om ett går sönder? Se till att diversifiera din portfölj för att få bättre riskspridning på ditt kapital genom att kombinera aktier med till exempel räntor. Då skapar du ett sparande med lägre risk och stabilare avkastning.

Hur mycket ska jag spara till mina barn?

Hur mycket pengar man sparar till sina barn kan självklart variera beroende på vad man har för ekonomisk situation eller att man för tillfället prioriterar annat. Däremot är det viktigt att aldrig tänka att det är för sent eller att det kapital man ska investera är för litet för att bli något substantiellt i längden. Resultatet av en enkel ränta på ränta kalkylering där man återinvesterar sina utdelningar kan få vem som helst att tänka om. Om man vill göra en ränta-på-ränta kalkyl och tydligare se förväntad avkastning hos Lendify här! Anamma ordspråket ”många bäckar små” och ta tag i ditt sparande tidigt för att få maximal utveckling. Ett mått man kan använda sig av är när man ska spara till sina barn är barnbidraget, att spara en del av det kan göra enorm skillnad till ditt barns 18 årsdag.

Veckans kuriosa!

Det är vanligt att man väljer ett passivt sparande genom att investera i aktiva fonder. Flera av fondernas förvaltningsavgifter kan ibland uppfattas som nästintill oväsentlig i jämförelse med den avkastning fonderna levererar, men avgifterna har en stor påverkan på din avkastning över tid. För att illustrera hur avgifterna påverkar din avkastning kan man anta en investering på 10 000 kr med 8% avkastning på 18 år. Då har en fond med 1,5% förvaltningsavgift tagit 5191 kr i avgift och ätit upp mer än 9500 kr av din avkastning!*

* Aritmetisk genomsnittlig årlig avkastning (Data hämtad från Nasdaq)

* https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-for-fondavgifter/